Sängar för en god natts sömn

Att sova gott om natten är otroligt viktigt, detta är något som de allra flesta känner till. Förutom att sängen ska vara bekväm och passa varje enskild person så är det tre faktorer som är särskilt viktiga för att sova riktigt gott; rummet ska vara svalt, det ska vara mörkt och det ska vara tyst. Dock spelar dessa tre faktorer ingen särskild roll om inte sängen är tillräckligt bekväm för att kroppen ska få tillräckligt bra stöd. Av den anledningen är det otroligt viktigt att man väljer en säng som passar bra på alla tänkbara sätt. Hur avgör man då detta? Jo – genom att prova, prova och prova!

Det bästa sättet att välja säng är alltså att testa den noga. Samtidigt gäller det att känna sig själv och sin rygg för att lättare avgöra vilken sängtyp man är ute efter. Vissa personer vill ha mjukare sängar, medan andra kräver en hårdare för att inte få ont i ryggen. Det är med andra ord mycket individuellt det där med sängar, så det är svårt att komma med generella rekommendationer. Ett första test av säng blir i butik. Där kan man under en liten stund ligga ner och bilda sig en första uppfattning om några olika sängar eller madrasser.

Ofta är det dock svårt att veta säkert vilken säng som verkligen passar baserat på en liten stunds provande. Det bästa är egentligen att få hem en säng på prov som går att returnera om den inte skulle hålla måttet. Detta erbjuds av många butiker, så det är bara att fråga på plats eller genom att kontakta butikens kundservice. Har man möjlighet att testa sängen hemma ska man absolut ta den chansen, särskilt om man har en lite “kinkig” rygg där det inte passar med vad som helst.

Sängar finns i alla prisklasser, från enklare resårbottnar till dyrare varianter som är lite mer sofistikerat uppbyggda med avancerad teknik. Se dig dock inte blind på priset; lyssna istället på din kropp för att avgöra vilken säng som passar just dig bäst. Här går det naturligtvis inte heller att gå på rekommendationer från bekanta, eftersom detta är mycket personligt. Det som passar en person passar antagligen inte en annan. Dock är inte själva resårmadrassen allt. Värt att notera är att man kan komplettera med en bäddmadrass som “vässar” upplevelsen. Bäddmadrasser finns att köpa i olika tjocklekar och finns exempelvis i “memory foam”-utförande vilket betyder att underlaget formas efter kroppen (detta kan med fördel kompletteras med huvudkuddar av samma material).

Det utbud av sängar som finns att tillgå idag är imponerande stort. Alla större möbelbutiker har ett stort sortiment av sängar med tillbehör och det är alltför lätt att förlora sig i djungeln av produkter som erbjuds. Men ta det lugnt och prova dig fram i lugn och ro tills dess att du träffar på rätt variant för dig. Det finns inget tråkigare än att välja fel säng och har du alldeles för bråttom när du gör ditt val är det stor risk att du skaffar dig bekymmer i onödan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *